Categorías
Uncategorized

ATLETISME

Els orígens de l’atletisme :

L’atletisme és considerat l’esport organitzat més antic del món

En primer lloc  el terme atletisme prové del grec “atletes” que significa persona que competeix en una prova per a aconseguir un premi.

En l’atletisme existeixen diferents modalitats com per exemple carreres a peu, salts , llançaments, marxa atlètica, decatló o proves combinades.

Es remunta a l’any 776 a. C. quan van començar  els Jocs Olímpics grecs i va començar a entendre’s l’atletisme com a pràctica esportiva de desenvolupament físic. Inicialment aquest esport era cridat pel nom de “pentatló”, activitat que incloïa llançament de disc i javelina, carreres de camp, salt de longitud i lluita lliure.

Història i origen de l’atletisme a Espanya

Ens traslladem al segle XIX  per a parlar dels orígens de l’atletisme a Espanya. Aquest esport era més populars a Catalunya, Aragó i País Basc i tenien lloc durant els festejos majors.

No obstant això, fins al segle XX no van aparéixer les competicions en pista, i és llavors  quan comença a practicar-se atletisme a Espanya com una modalitat esportiva.

La primera organització dedicada a l’atletisme exclusivament es va crear en 1912 i va ser denominada club Sport Atlètic Barcelonès. No obstant això, no és fins a 1914 quan la premsa comença a publicar els resultats de proves atlètiques en les seues cròniques esportives.

En que consisteix aquest deport?

Comunament es diu que l’atletisme és el “esport natural” que implica el bàsic de l’acció humana en relació al necessari per al desenvolupament humà. És a dir, fa referència a la necessitat humana de córrer, saltar i llançar, de fer exercici com a part de les necessitats del nostre cos.

L’atletisme reuneix sobre un mateix estadi, com es feia en l’antiguitat, les carreres i concursos dividits segons tipus d’exercici.

Les principals proves actuals són carreres , maratons ,marxa, salts i llançaments

Les proves que conté una competició d’atletisme professional són:

  • Dins de la modalitat de velocitat es troben les carreres de velocitat ( varia de 60 mll. a 400 mll. ), relleus, salt de tanques i carrera de obstacles.
  •  En la modalitat de fons es troben les maratons, les carreres de fons (més  de 3000 m), el cross(a camp a través) i les carreres de mitjana distància (entre 800 m i 3000 m).
  • En la modalitat de salt podem distingir entre  salt amb perxa, salt de longitud, salt triple i salt d’altura.
  •  I finalment en la modalitat de  llançament trobem:  llançament de pes, llançament de disc, llançament de javelina i llançament de martell.

Beneficis de l’atletisme

Existeix un acord general en què l’exercici físic contribueix a la millora del benestar de les persones, permetent-los sentir-se amb més energia, completar més fàcilment les seues tasques quotidianes i ajudant-los a dormir bé.

També és freqüent la descripció de beneficis com la millora de l’autoconfiança, l’autoestima, l’autoimatge, l’autoconcepte, l’estabilitat emocional o la sensació d’autocontrol.

Així doncs, l’atletisme és l’esport que pot aportar majors efectes beneficiosos sobre l’estat físic. L’atletisme prevé l’obesitat, aporta beneficis cardiovasculars ,incrementa la resistència muscular ,millora la flexibilitat,millora el sistema respiratori i aporta un efecte protector contra el càncer de còlon i pròstata

L’activitat física no sols origina efectes positius per al cos, sinó que també resulta altament beneficiós per al funcionament psicològic.

El primer benefici psicològic de l’atletisme resulta obvi. Practicar aquest esport incrementa notablement l’activitat, ja que el cervell requereix un cert nivell d’activitat física per a funcionar adequadament.Augmenta la confiança en un mateix,contribueix a l’estabilitat emocional, fomenta la independència, incrementa la imatge corporal positiva ,fomenta l’autocontrol ,redueix l’estrés emocional i ansietat

Atletes professionals espanyols :

En Espanya podem diferenciar molts professionals en l’ambit deportiu, com Mireia Belmonte, Rafa Nadal, Carolina Marin, etc. Però concretament en l’atletisme també hi ha molts esportistes reconeguts, que s’han penjat nombroses medalles al coll, moltes d’elles del Jocs olímpics.

Ana Peleteiro :

Ana Peleteiro Brión és una atleta gallega que amb sols 25 anys és plusmarquista en la modalitat de triple salt en totes les categories d’edat a partir de sub-18. Des de 2019 ostenta el títol vigent de campiona d’Europa en pista coberta de la seva especialitat.

Ruth Beitia :

Ruth Beitia Vila és una atleta especialista en salt d’altura ,que amb 37 anys va realitzar un salt de 1,97 amb el que va aconseguir medalla d’or en els Jocs Olimpics de Rio 2016, certificant així la seua condició com a millor atleta espanyola de la història.

ORLANDO ORTEGA

És un atleta espanyol especialitzat en els 110 metres llisos. Ha sigut subcampió olímpic en Río 2016 i és l’actual plusmarquista espanyol de 110 metres llisos (13.04) i 60 metres llisos en pista coberta

Resultat d'imatges per a "orlando ortega"

L’únic club que podem trobar a vila-real és el Club d’Atletisme de Vila-real. https://atletismevila-real.com/

Club atletisme Vila-real i Escola Municipal atletisme - Home | Facebook

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *