Categorías
Uncategorized

GIMNASIA RÍTMICA

ORIGENS

La gimnàstica rítmica té els seus antecedents històrics en els moviments i sistemes gimnàstics que van sorgir en el segle XVIII en tota Europa Occidental. La procedència ideològica de la rítmica es troba en la gimnàstica amb base en el ritme, en el ballet i en l’anomenada gimnàstica natural. Si en el ballet cal destacar les aportacions de Jean-Georges Noverre, respecte a la gimnàstica natural cal dir que pren el seu punt de partida en les teories de Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) respecte al desenvolupament global del nen, que incloïen els aspectes corporals, fins llavors no considerats en les teories sobre educació.

EN QUÈ CONSISTEIX AQUEST DEPORT?

La gimnàstica rítmica és una disciplina esportiva que combina elements de ballet, gimnàstica i dansa, així com l’ús de diversos aparells com la corda, el cèrcol, la pilota, les maces i la cinta.1​
En aquest esport es realitzen tant competicions com exhibicions en les quals la gimnasta s’acompanya de música per a mantenir un ritme en els seus moviments, realitzant un muntatge amb o sense aparell. La gimnàstica rítmica desenvolupa l’harmonia, la gràcia i la bellesa mitjançant moviments creatius, traduïts en expressions personals a través de la combinació musical, teatral i tècnica, que transmet, principalment, satisfacció estètica als espectadors. Practicada principalment per dones, en els últims anys està augmentant el nombre de practicants masculins. Les proves es realitzen sobre un tapís i la durada dels exercicis és d’aproximadament 90 segons en la modalitat individual i de 150 en la de conjunts. Igual que altres disciplines de la gimnàstica, té els seus antecedents en els estudis de Rousseau, transformant-se amb el pas dels anys sempre lligada a la dansa i la musicalitat, fins a arribar a la dècada de 1930, quan en la Unió Soviètica comença a practicar-se com a esport i comencen a Alemanya a introduir-se els aparells que avui coneixem.
Està regida per la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG), qui elabora el Codi de Puntuació i regula tots els aspectes de la competició internacional d’elit. Les competicions més destacades són els Jocs Olímpics, el Campionat Mundial de Gimnàstica Rítmica, el Campionat Europeu de Gimnàstica Rítmica i la Copa del Món de Gimnàstica Rítmica.

  • MOVIMENTS

Els anomenats elements corporals són la base dels exercicis individuals i de conjunts, podent ser realitzats en diferents direccions, plans, amb o sense desplaçament, en suport sobre un o dos peus o una altra part, i coordinats amb moviments de tot el cos.

Entre els principals grups d’elements corporals es troben:


Salts: Consisteix a aconseguir una situació de vol. Per a ser tingut en compte com a dificultat ha de posseir característiques com a altura, fixació de la forma durant el vol, bona amplitud i estar coordinat amb un mestratge d’aparell. Alguns tipus són la gambada (o grand jeté), la corza, el cosac, el carpat, en cercle, l’arquejat, el butterfly o el cabriole.

Resultado de imagen de SALTOS GIMNASIA RITMICAS


Equilibris: La gimnasta adopta una posició d’equilibri durant almenys dos segons, normalment parant-se en una cama i aixecant l’altra. Pot ser realitzat sobre mitja punta (en vaig rellevar), peu pla o sobre diferents parts del cos, sempre mantenint la fixació de la forma i coordinats amb un mestratge d’aparell. Alguns exemples són l’equilibri horitzontal, el passé, el grand écart, el penché, el arabesque, en cercle o el attitude.

Resultado de imagen de EQUILIBRISS GIMNASIA RITMICAS


Girs: També dits rotacions, poden realitzar-se en mitja punta, peu pla, o una altra part del cos, sempre tenint una forma fixada i àmplia, i estar coordinats amb un mestratge d’aparell. En general, almenys ha d’haver-hi una rotació de 360è. Alguns molt comuns són sobre una cama amb la cama lliure per sobre de l’horitzontal, amb la cama lliure en horitzontal, o amb la cama lliure en passé, podent els dos últims formar els fouettés quan s’utilitza la força de la cama lliure com a impuls per a girar.


Flexibilitats i ones: Poden ser realitzades amb suport d’un peu, de dos o de qualsevol altra part del cos, i s’exigeix fixació de la forma i estar coordinades amb un mestratge d’aparell. En el Codi de Puntuació 2013 – 2016 van desaparèixer com a grup obligatori de dificultat corporal.

MODALITATS

INSTRUMENTÀRIA

Capdavanteres.
La indumentària amb la qual competeixen les gimnastes ha anat evolucionant a través del temps, des dels mallots senzills usats en el passat, fins als més complicats d’avui dia, que en les gimnastes internacionals arriben a portar incrustats milers de cristalls Swarovski. Els mallots han de tenir unes característiques assenyalades per la federació corresponent. Tant en rítmica femenina com en masculina, no han de ser transparents i l’escot no pot superar la línia inferior dels omòplats en la part posterior i la meitat de l’estèrnum en la part davantera, no estant permesos els tirants fins. Quant al calçat, les gimnastes trepitgen el tapís amb les capdavanteres que estan fabricades en pell amb dues tires elàstiques per a ajustar-les al peu. Poden ser de color blanc o imitació pell. Cal portar recollits, i si es competeix en conjunt normalment tots els integrants d’ell hauran de portar-ho igual.


Aparells
La FIG tria quins aparells seran emprats en els exercicis en funció de cada categoria; només quatre dels cinc aparells disponibles són seleccionats. En 2011, la corda va ser desplaçada en totes dues modalitats en categoria sènior. Depenent de les categories existeixen unes mesures mínimes per a alguns aparells, que a Espanya estan establertes per la RFEG:

Categoria benjamí Pilota: mínim de 15 cm. de diàmetre.

Categoria aleví
Cèrcol: mínim de 70 cm. de diàmetre.
Maces: mínim de 35 cm. de llarg.

Categoria infantil
Maces: mínim de 35 cm. de llarg.
Cinta: mínim de 4,5 m. de llarg.

Categoria júnior, cadet i juvenil
Cinta: mínim de 5 m. de llarg.

QUINS CLUBS HI HAN AQUÍ EN VILA-REAL?

Aquí en Vila-real l’únic club quqe podem trobar és el :

«Club Gimnasia rítmica Vila-real»

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiH9YLglajvAhWFi1wKHeGCANUQFjABegQIAxAD&url=https%3A%2F%2Fes-es.facebook.com%2Fpages%2Fcategory%2FNonprofit-Organization%2FCLUB-GIMNASTICA-RITMICA-VILA-REAL-114929661930950%2F&usg=AOvVaw1LQdwBmZBWgrzEIrEpULAp

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *