BÀSQUET

ORIGEN DEL BÀSQUET

El bàsquet va ser inventat en 1891 per un professor d’educació física anomenat James Naismith, qui treballava com a entrenador en la universitat de Springfield (Massachussets, els Estats Units).

El director del departament li va demanar que busqués un joc amb el qual els atletes universitaris poguessin entrenar-se dins del gimnàs durant els mesos d’hivern.

Naismith havia treballat molt dur per a trobar una activitat divertida que es pogués realitzar durant eixos durs dies d’hivern de Massachussets. Havia partit del que no volia fins a trobar el que volia: un joc que es pogués realitzar a l’interior, on la destrucció no anés el que predominés en ell, que res colpegés a la pilota i on la força no fos necessària per a aconseguir la victòria.

Naismith va dividir als estudiants en dos equips i va fer penjar dos cistells en les balconades del gimnàs, a tres metres del sòl: l’objectiu era recórrer la pista d’extrem a extrem i encistellar una pilota (llavors era una pilota de futbol) dins de les canastres.
Com els cistells eren tancats, algú havia de pujar per una escala per a recuperar la pilota cada vegada que algú anotava. Al final, van decidir que era més pràctic retallar el fons dels cistells perquè la pilota caigués.

Els primers equips femenins de bàsquet van sorgir a la fi del segle XIX, poc després que Naismith inventés el joc.

EN QUE CONSISTEIX

Generalment el bàsquet és un esport de competició per equips, l’objectiu dels quals és inserir la pilota amb les mans en un cistell elevat. Guanya qui faci més anotacions o «canastres» en el cèrcol de l’equip contrari.

REGLES DE L’ESPORT

 • Cada equip té dotze membres. Durant cada torn de joc només participen cinc jugadors.
 • El joc s’estructura en quatre períodes de 10 minuts cadascun.
 • En cas d’empat, el joc s’estén per cinc minuts fins que un dels equips faci una anotació.
 • El jugador no pot deixar de botar el baói després botar novament.
 • Una vegada que deixa de botar el baló el jugador només se li permet fer dos passos amb pilota en mà, en els quals ha d’intentar un tir o passar la pilota a un altre jugador.
 • 24 segons: cada equip té fins a 24 segons per a intentar anotar, una vegada que pren possessió de la pilota.
 • Una vegada que l’equip pren possessió de la pilota i passa la línia mitjana del camp, no pot retornar-se.
 • Els jugadors ofensius no poden estar dins de l’àrea restringida per més de tres segons consecutius.
Defensa Individual en Baloncesto: Objetivo, y todo lo que desconoce

ANOTACIONS:

 • Una canastra o anotació equival a tres punts quan s’anota per fora de la línia de tres punts.
 • Una canastra o anotació equival a dos punts quan s’anota dins de la línia de tres punts.
 • Una canastra o anotació equival a un punt quan s’anota un tir lliure.

FALTES:

 • Es diu falta personal quan hi ha contacte il·legal entre dos oponents.
 • Un jugador és expulsat quan acumula cinc faltes contra els seus adversaris.
 • Les faltes comeses durant un intent de tir resulten en tirs lliures atorgats, el número dels quals correspondrà a la posició de tir que intentava el jugador. Si el jugador intentava tirar des de l’interior del de la línia de tres punts, rep dos tirs lliures; si intentava des del costat extern, rep tres tirs lliures.
 • Una vegada que un equip ha comès un total de quatre faltes, cada falta addicional donarà lloc a dos tirs lliures, encara que el jugador no estigués intentant un tir.

CATEGORIES

Benjamin: xiquets i xiquetes entre 8 y 9 anys mes o menys.

Alevin: 10 y 11 anys.

Infantil: 12-13.

Cadete: 14-15.

Juvenil: 16-17

El entrenamiento de la fuerza en categorías de formación en baloncesto - fbcvblog

A VILA-REAL

En Vila-real hi han dos clubs de bàsquet un femení l ‘altre masculí.

Vila-real BC – club de basquet femeni

El 13 de juliol de 1993 es va constituir a Vila-real un nou club esportiu que, amb el nom de VILA-REAL BÀSQUET CLUB, integrava els equips de bàsquet femení que participaven en les diferents categories de les fases provincials i autonòmiques, amb l’objectiu que les joves que practicaven esport a l’escola pogueren tenir una eixida quan acabaven l’EGB.

Esportiu Bàsquet Vila-real – Club Esportiu Bàsquet Vila-real

L’Esportiu Bàsquet Vila-real és el resultat de la llarga tradició que té el joc de la cistella a la nostra ciutat. Des que en 1923 en Josep Calduch i Almela duguera el bàsquet a Vila-real, una de les primeres poblacions a la Comunitat Valenciana on el conegueren, potser la primera i tot, molts vila-realencs han practicat aquest esport.

Ja abans de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), es jugaren partits informals entre membres de penyes esportives locals al camp situat a l’alqueria de Calduch. Cap a 1940 es conforma el primer equip de bàsquet, la PENYA TOBYS que jugava els primers partits oficials i començava a passejar el nom de Vila-real per altres pobles de la nostra província. Aquest equip, amb més o menys canvis, passà posteriorment a ser el EDUCACIÓN Y DESCANSO DE VILLARREAL als anys quaranta.